onsdag 7 oktober 2009

Morgondagens projekt!!

Hålkakor

Mjuka, lite söta och smakrika rågkakor.

Du behöver
5 dl vatten
50 gram jäst (ev. för söta degar)
2 tsk krossad fänkål
2 tsk malen anis
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
200 gram grovt rågmjöl
1100 gram vetemjöl, gärna med hög proteinhalt
Gör så här
4 hålkakor.

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.

Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ett bröd som passar fint att frysa!